Fortsätt till huvudinnehåll

Fransk Löksoppa på Linas vis...

Man kan säga att jag har skalat lök idag. Jag kommer förmodligen drömma om lök i natt. En och en halv timma till att bara skala, hacka, fräsa och sen koka löken i omgångar. Hur kan det ta sån tid undrar ni? 
Jo, jag har gjort soppa till 40 pers!!!! 
På torsdag har vi som vanligt sopplunch på jobbet och det är andra gången som jag lagar soppan, det blev ju en succé sist jag gjorde min grymma Hummersoppa så jag hoppas min löksoppa ska bli lika omtyckt.
Kom om ni har vägarna förbi vettja! :)
Nu hör det ju till att man ska gratinera soppan innan servering med bröd och ost men då köket är lite primitivt på jobbet så kommer jag servera soppan med krutonger och lite riven god ost vid sidan om i stället.
Jag har verkligen ingen koll på måtten i soppan mer än att det är förbannat mycket lök, vin och buljong i den. Förmodligen kommer ni inte göra löksoppa för 40 pers så jag bantar ner receptet i stället.

Ingredienser till 4 pers

4 stora gula lökar
1 banancharlottenlök
1 solo vitlök
2 dl vitt vin
8 dl liter vatten
2 msk grönsaksfond
2 msk kycklingfond
1 msk kikkimansoja
1 lagerblad
2 msk färsk timjan
salt
peppar
smör
4 skivor rostat bröd
200 g grevéost

Skär lök och vitlök och fräs i smör tills den är mjuk men utan att få färg.
Tillsätt timjan
 Tillsätt resten av ingredienserna. 
Koka upp och låt sjuda ca 30 min under lock.
Smaka av med salt och peppar.
Här var det fullt ös i köket med mitt storkok...
 När soppan är klar har den fått sån här fin färg
och har en fyllig len löksmak.
Gratinering
Sätt ugnen på 200 grader. Häll upp soppan i skålar.
Rosta brödet och lägg i soppan.
Toppa med mycket ost och gratinera i ugn tills osten blivit gyllenbrun.



Kommentarer

  1. Precis det har jag tänkt göra. Bjuda arbetskompisarna på en riktigt god löksoppa... Tänk att så enkla ingredienser kan bli så vansinnigt gott. DET är magi!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det gott!! Att man blir lite "gasig i magen" det får man helt enkelt ta :)
      //Lina

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö